Dolina Loary to bardzo dobre wina w dobrych cenach.
Dolina Loary to kraina historyczna położona w samym sercu Francji, gdzie od wczesnego średniowiecza produkowano wina cieszące się wielkim powodzeniem na królewskich stołach. Z krajobrazem winnic harmonizuje obraz ponad trzystu zamków i pałaców bardzo malowniczo położonych nad Loarą, gdyż to właśnie ten pięknie ukształtowany region upodobała sobie arystokracja i królowie francuscy. A od kiedy w 1154 roku Henri II Plantagenet zostaje królem Anglii winnice nad Loarą przeżywają prawdziwy rozkwit. Wina z Anjou są ciągle podawane na dworze angielskim, i ta tradycja jest utrzymywana od czasów panowania Henryka II - przez prawie 1000 lat !
W 2000 roku UNESCO wpisało środkową część Doliny Loary na swoją prestiżową Listę Światowego Dziedzictwa.
ALE! Znana dzięki zamkom, dolina Loary jest również znana koneserom od dawien dawna dzięki różnorodności i jakości swoich win ! Wyjątkowa mieszanka umiarkowanego klimatu, ukształtowania terenu, mozaika żyznych gleb i słońca połączona z ponad 2000 letnim winiarskim doświadczeniem i niespotykanymi nigdzie indziej szczepami dają w efekcie szeroki wachlarz zróżnicowanych smaków i bukietów. Winnice nad Loarą ciągną się na przestrzeni około 900 kilometrów wzdłuż brzegów tej najdłuższej francuskiej rzeki.
Nie bez powodu Francuzi nazywają ten region „Ogrodem Francji”.
Mnogość terroirs i zróżnicowanie klimatu sprawia, że Dolina Loary oferuje wszystkie typy wina, od białych wytrawnych po słodkie likierowe przechodząc poprzez wina musujące, różowe i czerwone.
Te ostatnie tworzone najczęściej na bazie Cabernet Franc jak Chinon, Bourgueil czy Saumur-Champigny, młode są delikatne, o małej ilości tanin ale starzejąc się zyskują na bukiecie i smaku, są bardziej złożone i zrównoważone.
Wszystkie wina znad Loary, jak by nie były liczne, posiadają jeden niezaprzeczalny uznany atut – wina te, uczciwie robione umieją się podobać a są w bardzo rozsądnych cenach.
Dolina Loary w cyfrach to:
3 region pod względem ilości apelacji (69) we Francji
największy producent wina białego apelacyjnego we Francji
największy region apelacyjny AOC produkcji win musujących (nie licząc Szampanii)
70 000 hektarów winnic w 14 departamentach
4 000 000 hektolitrów wina
7 000 producentów/winogrodników
Dolina Rodanu.
Spośród wszystkich regionów winiarskich Francji Dolina Rodanu ma historię najdłuższą. Pierwsze krzewy winorośli zasadzili w pobliżu
dzisiejszej Marsylii greccy koloniści, ponad 600 lat p.n.e. Rzymianie, kontynuując podbój Galii przesuwali się w górę rzeki zakładając kolejne
miasta, wokół których natychmiast powstawały także winnice. Zniszczone u schyłku antyku, po najazdach barbarzyńców winnice odradzać zaczęły się
w wiekach średnich, głównie za sprawą zakonników, początkowo potrzebujących wina dla celów liturgicznych, później widzących w handlu winem
ważny element finansowej niezależności kościoła. Wielkie znaczenie dla renomy win znad Rodanu miały wydarzenia znane jako awiniońska niewola
papieży, kiedy to pod naciskiem króla Francji, w 1309 r. papież Klemens V przeniósł stolicę papiestwa do Awinionu.
Wina rodańskie należą do grona najbardziej niezwykłych i wybitnych win we Francji.
Winnice Doliny Rodanu są podzielone na dwa odrębne obszary - Rodan Północny zaczyna się na południe od Vienne i rozciąga aż do Valence (70km),
gdzie produkuje się wina czerwone głównie ze szczepu odmiany Syrah. Północnorodańskie apelacje Hermitage,
Côte Rôtie i Cornas są treściwe i mają fantastyczny potencjał starzenia, podczas gdy lżejsze,
Crozes Hermitage i Saint Joseph mogą stanowić tańsze alternatywy. Trzy szczepy winorośli,
Viognier (zwłaszcza w Condrieu i Château Grillet), Marsanne i
Roussanne, są używane do produkcji białych win, które tutaj, podobnie jak wina czerwone mogą być bogate i pełne.
Obszar południowego Rodanu, który rozciąga się od Valence aż do Prowansji powyżej Awinionu, jest bardziej płaski, cieplejszy
i bardziej wilgotny niż na północy a wina tu robione są z wielu szczepów winogron – np. w Châteauneuf du Pape jest dozwolone
użycie aż do 13 odmian winogron. Produkcję czerwonych win dominuje szczep Grenache, który połączony z Syrah
i Mourvèdre daje mieszankę "GSM" tak charakterystyczną dla południowego Rodanu. Białe wina, produkowane z tych samych winogron
co w Północnym Rodanie plus szczepy: Clairette, Grenache Blanc i Bourboulenc są
dość rzadkie i stanowią tylko 5% produkcji.
Od swego źródła w Alpach szwajcarskich, potężny Rodan pokonuje przeszkody płynąc przez strome granitowe terasy na południe od Lyonu, do
bardziej płaskiego i cieplejszego krajobrazu w okolicach Awinionu. Granica jest bardzo wyraźna pomiędzy częścią północną i południową Rodanu,
tak w kwestii produkcji win (jedna odmiana, niska wydajność w części północnej; duża ilość odmian i większa wydajność na południu) jak i
pożywienia (kuchnia oparta na maśle na północy, na oliwie z oliwek na południu), pokrywająca się ze zmianą z klimatu kontynentalnego na
śródziemnomorski wjeżdżając do Prowansji. Produkcja wina jest zdominowana przez wina czerwone (80%), 14% różowe i tylko 6% białe.
Powierzchnia uprawy winnic: 71000 ha, w tym Rodan Północny 3% tj. 2300ha.
Dolina Rodanu jest 2-im największym obszarem produkcji wina AOC we Francji.
Domaine Couly-Dutheil | Domaine de L'Alouette | Domaine des Locquets |
Domaine Didier et Roger Raimbault | Domaine Leduc-Frouin | Domaine M. Blouin |
Domaine Les Deux Vallées | Domaine Les Moreaux | Domaine de Coquin |
Domaine la Guintrandy | La Cave Gigondas | Domaine Les Moreaux | Domaine Maby |
Domaine du Clos Mont - Olivet | Domaine le Clef de Saint Thomas | Domaine Pochon |
Domaine Marthouret Pascal | Domaine Patrick Jasmin | Domaine Paris Vincent | Domaine Begue - Mathiot
Szczepy
W naszej ofercie można znaleźć wina tworzone z następujących szczepów: